Biografie

Arie Hoek werd geboren in Cillaarshoek, een dijkdorp in het centrum van de Hoeksche Waard. Na de middelbare school volgde hij zijn passie en ging aan het toen nog Rotterdams Conservatorium orgel studeren.  Tijdens deze studie kwam hij in contact met vele andere facetten van het musiceren. Naast de orgelstudie voltooide hij ook een hoofdvakstudie klavecimbel, kerkmuziek en koordirectie.

Naast zijn studie volgde hij Kurt Thomas cursussen, Ward cursussen en andere workshops.

Zijn professionele loopbaan omvat de volgende elementen:

Van 1997 tot 2012 was Arie dirigent van diverse jongenskoren, waaronder het Haags Matrozenkoor, jongenskoor Rijnmond en Rivierenland, het Omroep Jongenskoor en het Jongemannenkoor De Coolsingers. Met deze Jongenskoren werkte hij mee aan vele professionele producties, o.a. met Valery Gergiev, Jaap van Zweden, Yannick Nezet Seguin en Philip Herreweghe. Ook maakte met zijn jongenskoren concertreizen naar St. Petersburg, Praag, Berlijn, Leipzig, Dresden, Wenen, Mallorca, Rome, Parijs, Brussel, Baltimore (USA), Barcelona en Londen.

Van 2003 tot 2019 is hij werkzaam geweest als cantor van de Hervormde Gemeente Sint Maarten in Zaltbommel.  Voor de zondagse eredienst schreef hij maandelijks nieuwe muziek, zoals liedzettingen, antifonen, acclamaties en nieuwere vormen van liturgische muziek. Daarnaast is hij artistiek leider van de stichting Maartenskerkmuziek, een stichting die jaarlijks een concertserie met vocale muziek waaronder Bach-cantates organiseert. Daartoe initieerde hij Capella Sint Maarten, een regionaal projectkoor voor geschoolde zangers uit de wijde regio.

In de Bommelerwaard organiseert deze stichting ook jaarlijks een educatieproject met kinderen van de basisschool rondom de muziek van J.S. Bach, en hiertoe ontwikkelde hij de educatieprojecten ‘Het Weihnachtsoratorium voor kinderen’ en ‘Bach in de klas’.

Voor de zondagse eredienst schrijft hij maandelijks nieuwe muziek, zoals liedzettingen, antifonen, acclamaties en experimentele nieuwere vormen. (Zie ook: Muziekuitgeverij Valeurs Ajoutee.)

Van 1989 tot en met 2015 was hij dirigent van het regionale projectkoor Carmina Amantes uit de Hoeksche Waard. De vereniging Carmina Amantes is in 2015 opgeheven, maar onder de naam ‘Camina Amantes’ zullen in de toekomst muziek projecten worden georganiseerd. In samenwerking met de Stichting Passie in de Waard verzorgde Arie jaarlijks een educatieproject genaamd de ‘Mini-Mattheus’, met kinderen van de basisschool en voerde hij ook de Mattheus Passion van J.S. Bach integraal uit.

Vanaf 1994 tot heden is Arie Hoek docent kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium Codarts voor de vakken hymnologie, cantoraat en meerstemmige kerkmuziek.

Vanaf oktober 2013 is Arie voor 3 jaar aangesteld als kerkmusicus in de Johanneskerk te Rotterdam Zuid, met als opdracht de om door middel van muziekprojecten de kerkelijke gemeente zichtbaar te maken in de wijk.

Verder is hij als werkzaam als docent bij de Gregoriusvereniging voor de vakken orgel, solfège en algemene muziekleer