Docent

Als docent is Arie op diverse terreinen actief:

  • als docent Kerkmuziek is hij verbonden aan Cordarts te Rotterdam, voor de vakken Hymnologie, Geschiedenis van het kerklied, meerstemmige kerkmuziek vanaf de Reformatie tot op heden en Cantoraat, gemeentezang leiding.
  • zomer/wintercursussen: deze cursussen worden georganiseerd door Arie Hoek en Hugo Bakker, en vinden plaats in de Sint Maarten te Zaltbommel en in de Hoeksche Waard. De cursussen zijn bedoeld voor zangers, instrumentalisten en muziek liefhebbers. Onderwerpen die in de verschillenden cursussen aan bod komen zijn onder andere: notenschrift, solfège (van blad zingen), eenvoudige harmonieleer, muziekgeschiedenis, stemvorming en ensemble zingen, geschiedenis van het kerklied.
  • educatieprojecten: de muziek van J.S. Bach is voor Arie een voortdurende bron van inspiratie, die meer dan de moeite waard is om door te geven aan jonge kinderen. Voor leerlingen van de basisschool ontwikkelde hij diverse educatieprojecten, zoals de Mini Mattheus, het Weihnachts-Oratorium voor kinderen, Bach in de klas. Tijdens deze projecten krijgen de kinderen 3 keer les in de klas waarin verschillende aspecten van het leven en de muziek van J.S. Bach aan de orde komen. Ook leren de kinderen een aantal koralen in het Duits. De projecten worden afgesloten met een concert in een kerk, waarbij ook een aantal orkestleden met hun instrument aanwezig zijn. ‘Zingen in de klas’ is een vervolg op deze projecten en is meer toegespitst op het ontwikkelen van goed stemgebruik en omvat 8 lessen.
  • coachings activiteiten: vanuit zijn jarenlange ervaring met het organiseren van muziekprojecten en concerten kan Arie ondersteuning geven aan musici op het gebied van kerkmuziek en koordirectie.